RAW vs JPEG – Hvilket format og hvorfor?

RAW eller jpeg er det aller mest diskuterte temaet i forumer. Noen fotografer mener at man alltid skal fotografere i RAW, mens andre sier jpeg. La oss se på forskjellene mellom RAW og jpeg i digital fotografering. Etter innlegget håper jeg du får en forståelse hva hvilket format du skal bruke og hvorfor. 

Fordeler med å fotografere i JPEG

Jpeg er regnet som standard filformat i digital fotografering. Jpeg er standardinnstilling på kamera når du kjøper det. De fleste som ønsker seg å lære å ta bilder eller vil lære mer om fotografering tenker sjelden på hvilket filformat som skal brukes. 

Noen fordeler med å fotografere i jpeg i stedet for RAW er blant annet:

Bildeprosessering er gjort ferdig 

Dette er kanskje den største fordelen for å ta bilder i jpeg. Du slipper å behandle bildene gjennom et RAW prosess. Selve prosesseringen skjer i kamera i det du trykker på knappen for å ta bilde. Resten av jobben gjør kamera for deg. Du finner ditt objekt, tar bilde og kamera sørger for at hvit balanse, fargemetning, skarphet, tone kurve og fargenyansene blir automatisk behandlet av kamera. 

Mindre filstørrelse

Jpeg filer er mindre i størrelse i megabyte. Årsaken til det er at jpeg er komprimerte. Fordel med liten filstørrelse er når du skal fotografere i serie for eksempel eventfotografering og du ikke har tid til å bytte mellom minnekortene er det en stor fordel. 

Lett å dele

Siden jpeg-formatet er allerede prosessert i kameraet, kan bilde(ne) deles i sosialemedier. De fleste kameraene i dag har wifi innebygd. Du kan enkelt overføre bildene til din mobil og videre til for eksempel Instagram eller Facebook. 

Med jpeg-formatet kan du printe ut bildene hjemme, sende på e-post eller dele med andre. 

Ulemper med JPEG

Fotografering i jpeg har sine fordeler for nybegynnere og sesongbaserte fotografere. Der det er fordeler, finnes det også ulemper. 

Tap av detaljer og mindre fargerom

Når kamera prosesserer bilde, tar det ikke høyde for detaljer. Det vil komprimere bilde for at du skal ha minst mulig filstørrelse. Mindre filstørrelse betyr i stor grad tap av kvalitet. Samtidig vil fargerommet være betydelig mindre hvis vi sammenligner med RAW. Et jpeg bilde er på 8-bit, som betyr begrensning på fargetoner og nyanser. Når et kamera tar bilde vil trillioner av fargenyanser bli inkludert, mens jpeg «slakter» mange av du vil få tap av farger og kvalitet. 

Lavere dynamikk

Når vi snakker om foto og dynamikk, snakker vi ofte om differansen mellom den lyseste og den mørkeste fargetonen. Når du opptar bildene i jpeg vil du som resultat ha lavere dynamikk.

www.contrasto.no

Fordeler med å fotografere i RAW

RAW filformat er negativ i digital fotografering. De fleste digitale kameraer kan ta bilder i RAW. På semi-pro og profesjonelle har du mulighet til å fotografere i både RAW og jpeg samtidig. Den største fordelen med RAW er at formatet er ukomprimert, hvilket betyr at filstørrelsen blir betraktelig større enn jpeg. 

I tillegg kan ikke kamera prosessere bilde i kamera slik som i jpeg, som igjen betyr at programvare som for eksempel Lightroom eller Photoshop må behandle bildene for videre redigering. 

Høykvalitetsbilder

Kanskje den største fordelen med RAW er at ditt kamera opptar og overfører nøyaktig data som blir fotografert. Det betyr i praksis at ingen detaljer går tapt eller fjernet fra bilde, som ofte skjer med jpeg. Med RAW formatet, vil ditt kamera samle all data som du kan senere behandle. På denne måten har du høykvalitetsbilder som du skaper.

Økt lysstyrke (brightness)

Et jpeg bilde kan ha 256 nivåer av lysstyrke, mens RAW kan ta opp 4096 til 16384 nivåer.  Med høyere lysstyrke vil du ha høyere toner i bilde som gir mer «glattere» utseendet. Det er enkelt for deg å justere lysstyrke i bildeprosessering i etterkant. 

Flere farger i bildene og høyere dynamikk

RAW filformat inneholder langt flere farger enn jpeg. Til sammenligning inneholder et jpeg bilde 68 billioner av farger. Et 12-bit RAW bilde inneholder 1000 nyanser av hver farge; rød, grønn og blå. I mens 14-bit RAW fil inneholder trillioner av mulige farger. Med RAW filformat sikrer du at du får så mange nyanser og fargetoner som mulig og dybden og dynamikken blir også mye høyere. 

Konklusjon

Er du nybegynner og har et ønske om å lære deg fotografi er det flere ting å fokusere på før du begynner å tenke på jpeg eller RAW filformat. Når man begynner å tenke på å «levere» bilder til kunder vil du ha betydelig større utbytte av RAW. Med RAW så må du også huske på merkostnad for programvare som Lightroom eller Photoshop. 

Video

Vil du bli mer

SYNLIG

PÅ FACEBOOK?