Portrettfoto er en kunst

En forretningsmann
En forretningsmann

Hvert tema innenfor foto kan være utfordrende, men når det kommer til portrett så vil jeg si at det er mest utfordrende. I dette innlegget får du innblikk i hva portrettfoto er og hvordan du kan ta gode portrettbilder. Nederst i innlegget finner du også lenker til nettsider jeg anbefaler innen portrettfotografering. 

Portrettfoto er en kunst, mens du er kunstneren. 

Det første portrettet ble tatt i 1839 av Robert Cornelius i Philadelphia, USA. Bilde var et selvportrett hvor hobbyfotografen Robert plasserte et kamera og satte seg selv på en stol i ett minutt. I 2013 annonserte Oxford Dictonaries ordet «selfie» i deres ordbøker. Selfie er beskrevet som «et bilde tatt av seg selv, typisk fra en smartphone eller webcam og opplastet i sosialemedier» 

Utrolig nok er selvportrett mye eldre enn selfie, og selfie er bare et moderne ord. 

Et portrettbilde kan for eksempel brukes som et profilbilde i sosialemedier som Facebook, Instagram eller i en profesjonell sammenheng som Linkedin og andre profesjonelle nettverk. I senere år har uttrykket Headshot blitt mer populær. 

Headshot vs Portrett

Hovedforskjellen mellom Headshot og portrett avhenger av hva bilde skal brukes til. Headshot bilder er for det meste brukt i Linkedin, visittkort, websider, «om oss» sider for bedrifter. Portrett der i mot brukes i mer kreative sammenheng som magasiner, trykt media, kreative nettsider, blogg osv. 

Headshot er normalt fotografert i studio med flat bakgrunn for å legge mer fokus på ansiktet. Dersom den fotograferes ute, settes bakgrunnen uklar, slik at fokuset faller på ansiktet. Portrett fotograferes normalt i omgivelser, i en bedrift eller på en lokasjon. Portrettfoto skal fortelle en historie. Derfor er det viktig å gjøre det på en lokasjon.

Utstyr til portrettfotografering

I utgangspunktet kan man bruke hva som helst av kamera. Alt kommer til hva du vil fortelle av historie og hva slags type portrett du skal ta. Samtidig er det viktig å merke at høyere blenderåpningen er, desto mer dybdeskarphet kan du skape. Du kan lese om eksponeringstriangelet i mitt andre innlegg. 

Brennvidde mellom 50mm-85mm er ideelt for portrettfotografering. 

Fokus

Fotograferer du et objektiv kan det være smart å endre fokus område til «Spot» – også er det viktig at øynene er i fokus. Neste ting som er viktig er din komposisjon. Komposisjon er nøkkelen her. For å fortelle en god historie gjennom bilder må komposisjonen være riktig. Skal du fotografere grupper endrer du fokus til kontinuerlig fokus eller AI Servo. Ulike kamera produsenter har ulike navn, derfor er det viktig å bli kjent med de basis funksjonene i kameraet ditt. 

Lys

Du kan fotografere i naturlig lys eller bruke eksterne lyskilder som blits. Er du nybegynner har du kanskje ikke investert i blits enda. Min anbefaling vil være å bruke mye som mulig av naturlig lys til fordel. Invester i en reflektor av type gull eller sølv. En reflektor vil reflektere lyse tilbake og skape en god hudtone. 

Planlegging

Planlegg med personen du skal avbilde. Still åpne spørsmål som: Hva ønsker du å oppnå med bildene? Eller fortell litt om deg selv. Slike spørsmål vil hjelpe deg finne rett lokasjon, rett tid på dagen og ikke minst forstå personen bedre. Samtidig vil det skape en tillit som vil gjøre hele seansen rolig og komfortabel. 

Makeup artist Uzma Raja

Nettsider verdt å følge med på

Joe McNally

En anerkjent fotograf som har fotografert i over 70 land. Han var den første fotografen til å vinne Alfred Eisenstaedt Award for sin journalistikk. Han er også en velkjent reklamefotograf og har gjort prosjekter for FedEx, Sony og Adidas.

Fstoppers

Fstoppers har i 10 år utdannet og inspirerert folk i film og foto bransjen gjennom å publisere nyheter, video, utstyr og hvordan du kan ta bedre bilder.

Steve McCurry

En amerikanske fotojournalist, som er kjent for utallige priser og arbeide for National GeographicEn av de mest kjente portrettene til Steve er «Afghan Girl». Denne sammenlignes med Mona Lisa og andre mesterverk. 

 

Video

Vil du bli mer

SYNLIG

PÅ FACEBOOK?