Hvilket program er best? Photoshop eller Lightroom?

Et spørsmål som stadig dukker opp i forumene er om hvilket program «jeg» skal bruke for å redigere bildene. Hvilket program er best? Skal jeg bruke Photoshop eller Lightroom? I dette innlegget forteller jeg om hvilket program egner seg til hvilket bruk og hva som skiller mellom Photoshop og Lightroom. 

Så langt jeg husker begynte jeg å bruke Adobe Photoshop fra versjon 5 (1998). I dag er Photoshop på versjon 22. På den andre siden kom Lightroom ut på markedet i 2007. Det er hele 9 år etter Photoshop. Men hva er egentlig forskjell mellom dem og hva er bruksområdene?

Photoshop

Hele navnet er Adobe Photoshop – Kraftigste og mest brukte bildebehandlingsprogrammet i verden, brukt av fotografer, grafisk designere og andre kreative yrker. Adobe Photoshop er piksel-nivå programvare hvor du har full kontroll på detalj nivå. Prosesseringen tar da også lengre tid.  

Med Photoshop kan du behandle, redigere og sammensette bilder. adobe.com har gjennom årene  opparbeidet et godt ressurssenter for opplæring, hjelpeartikler og videoer. Er du nybegynner så vil lærekurven fortsatt være bratt. Det er mye å sette seg inn i, men det hele avhenger av hva du ønsker å bli «ekspert» på. Photoshop er også mye brukt av grafisk designere, web designere og mange kreative yrker. 

@contrasto_photography

Lightroom

Hele navnet er Adobe Photoshop Lightroom, tidligere Adobe Lightroom. Ulikt med Photoshop hvor du bare kan åpne et og et bilde, kan du med Lightroom importere/åpne flere bilder og ha de i en database. Lightroom brukes utelukkende av fotografer og åpner en helt ny måte å jobbe på. Mange av funksjonene som metatagging, presets og oppsettet kommer fra Apple Aperture. Siden Aperture ikke er operativ lenger er Lightroom eneste alternativet på markedet som gir alt hva en fotograf trenger for å behandle bilder. 

Lightroom og Photoshop jobber utmerket sammen. Lightroom er uten tvil et kraftig verktøy for fotografer, som er lett å lære. 

@contrasto_photography

Fordeler med Adobe Photoshop

Photoshop er markedsledende og banebrytende redigeringsprogram. På et eller annet tidspunkt vil fotografene ha behov for programmet. Photoshop har uante muligheter og går langt over hva Lightroom klarer. Noen av fordelene med programmet er:

Redigering

Det er en grunn til at programmet er mest brukte i verden. Piksel-nivå redigering gjør det mulig å ha full kontroll på hver eneste detalj og lage det perfekte bilde hver gang. 

Komposisjon

Komponere eller erstatte deler av bilde er Photoshops ekspertise. Verktøyet gjør det mulig å sammensette eller med andre ord «manipulere», er Photoshops beste spesialitet uten bekostning av kvalitet. 

Plugins og Actions

Plugins er tilleggverktøy som gir utvidet funksjonalitet. De er normalt utviklet av 3. parts leverandører og er godkjente av produsent av hovedprogramvaren, i den settingen Adobe. Actions er behandlinger man kan lage selv eller laste ned av andre utviklere for å gjøre en oppgave enklere. Eksempelvis kan man lage en action på følgende oppgave.

Åpne bilde -> redusere størrelse med 50% -> redusere kontrastnivå til -5, legge på en blåtone med en gjennomsiktighet på 10% – > lagre som en jpg fil i en angitt mappe.

En slik behandling gjort manuelt ville tatt 1:30 – 2:00 minutter. En action, som kan gjenbrukes, vil gjøre en slik oppgave på 5 sekunder. Det er oppspart tid, som man kan bruke til andre oppgaver. Sett at du skal gjøre samme behandling på 30 bilder. Det er spart tid på 1 time. 

Lagvis redigering

Lag eller Layer, baserer seg på ulike deler av bilde. Du har på denne måten full oversikt over det totale bilde og kan redigere deler av bilde eller komposisjonen for etterjusteringer. 

Fjerning av objekter

Enten om det er fjerning av hudporer eller bygninger, kan dette gjøres enkelt i Photoshop. Enestående repareringsverktøy gjør det enkelt og intuitivt. Profesjonelle fotografer vil i mange settinger foretrekke Lightroom fremfor Photoshop for retusjering jobber. 

Lightroom og Photoshop jobber utmerket sammen. Lightroom er uten tvil et kraftig verktøy for fotografer, som er lett å lære. 

Fordeler med Adobe Photoshop Lightroom

Lightroom og Photoshop jobber utmerket sammen og utfyller hverandre på mange områder. Som hovedprogram kan Lightroom gi deg mange nyttige funksjoner som du kommer langt med. Noen av fordelene med programmet er:

Automasjoner og Presets

I mens Photoshop har automasjoner som actions, har Lightroom «Presets». Presets er forhåndsdefinerte redigering og behandling lagret som mal. De lagrer du enkelt ved et par klikk og kan gjenbruke ved senere behov. I nettbutikken min er det mulig å kjøpe Presets for Lightroom til en rimelig pris. 

RAW editor

Lightroom har innebygd RAW editor. Du kan importere dine RAW bilder i Lightroom og begynne å redigere bildene direktene. Dette er ikke mulig i Photoshop. Du må gjennom et ekstra steg i Photoshop. 

Bildebase

En av de største fordelene med Lightroom er at du har en innebygd bildedatabase. Du er selv fleksibel til å sette opp ditt hiearki-systemet i programmet og det gir deg full oversikt over bildene. I tillegg kan du meta-tagge bildene slik at de er lett søkbare. 

Enkel og smidig

Da jeg gikk over til Lightroom i 2015 merket jeg fort similariteter med Apple programvaren Aperture og det ble en ekstra smidig overgang. Samtidig som at Lightroom har full støtte for import av bilde-base/bibliotek fra Aperture som gjorde det ekstra lett. 

Sett vekk fra det er Lightroom et program som er veldig enkelt å bruke. 

Backup

Backup er noe av det viktigste når det gjelder bilder. Adobe har passet godt på det og har en automatisk funksjon i Lightroom. Hver gang du avslutter programmet blir du spurt om backup. Dette er en av de viktigste funksjonene i Lightroom er ulikt andre programmer. 

Jeg anbefaler Adobe Creative Cloud abbonement, for da er du sikker på at du sitter på den nyeste versjonen til enhver tid. I tillegg til at du har tilgang til Adobes ressurser for mer læring for en meget gunstig pris. 

Del innlegget med en som kan ha nytte av det

Video

Vil du bli mer

SYNLIG

PÅ FACEBOOK?