10 kilder til inspirasjon - bli bedre fotograf

Menneske har fem sanser. Øye for å se, tunge for å smake, nese for å lukte, øre for å høre og hud for berøring. Den aller viktigste sansen vår er synet. Jeg gir deg 10 kilder til inspirasjon for å bli en bedre fotograf.

Det sies at 80% oppfattelsen vår skjer gjennom synet. Det er øyne som beskytter oss best fra fare. Når den ene sansen svekkes, forsterkes en annen sanse. 

Kan sansene trenes opp?

Svaret er så enkelt som ja! Det finnes mange måter å trene eller skjerpe sansene på. Man kan gjøre det gjennom trening og øvelser, og gjennom mat. Spis sunt, øk fysisk aktivitet og slutt å røyk. Videre kan du redusere salt og sukker inntaket, tygg godt hver gang, ha noen eteriske oljer for å lukte på dem litt og litt hver dag, unngå sterke lukter. Skrubb tunga, øk mengden av sink i dietten, forsterk immunforsvaret ditt, ta anbefalt dose vitamin C, lag deg grønn te med ingefær, bruk hvitløk og gurkemeie i maten. Det finnes mange måter. Birgitte Bastiansen kan gi deg flere tips om kosthold og ernæring. Hun er utdannet personlig trener og har sin mastergrad innen samfunnsernæring.

Da jeg var i min obligatorisk trening i Forsvaret, ble vi lært opp til å trene opp ulike sanser. Et av eksemplene jeg ønsker å ta frem her er når man blir tatt til fange og man har bind for øyne. Da er det spesielt viktig at man bruke luktesansen og hørselen godt. Prøv det hjemme. Sett bind over øyne og begynne å bruke de ovennevnte sansene. Kanskje du legger merke til noe nytt?

10 kilder til inspirasjon - bli bedre fotograf

Hvordan finne inspirasjon?

1. Ikke anstreng deg – God nattesøvn er viktig

Finn roen i kropp og sjel. Det er faktisk helt sant. Hjernen bruker enormt med energi når kroppen anstrenger seg. Ved å slappe av vil hjernen få bedre helse. En god måte å få nattesøvn på er å lese en bok før du legger deg. 

2. Ta deg en spasertur

Å få seg fysisk aktivitet er sunt for både kropp og sjel. Bruk sansene, lag ideer, lag egne historier. Ikke ha musikk ol for ørene, da sperrer du hørselen for lyder under spaserturen din. 

3. Tenk ut av boksen

Ikke sett begrensninger for deg. Lær deg noe nytt. Finn og lær deg 10 nye ord i et annet språk. 

4. Utvid komfortsonen din

«Push» grensene dine. Kan du A, lær deg B. Når du har lært deg B, skal du lære deg C. Vær positiv. Vær nysgjerrig. En enkel metode for å utvide komfortsone.

5. La deg inspirere av andre

Pinterest er bygget på bilder og algoritmene er ulikt andre sosialemediekanaler. La deg inspirere av hva andre har gjennomført. Lag tavler og samle dine ideer i aktuelle tavlene. 

6. Les sitater, blogg og inspirerende historier

Sitater er som regel hva andre folk har sagt. Lag dine egne tanker av hva andre har sagt. Les et blogginnlegg eller en inspirerende historie. Ta deg en tur på ditt lokale biblioteket og lån en bok. Er du ikke glad i å lese bøker, kan du låne en med mindre antall sider. Forskningen sier at det vi leser, husker vi bedre enn det vi ser, og det vi noterer for hånd (ikke datamaskin), husker vi bedre enn det vi leser. 

7. Finn inspirasjon hos andre

Spør kjente eller ukjente folk om hva de er mest takknemlige for i livet. Kanskje kan andre mennesker bli din inspirasjonskilde. 

8. Tenk ut av boksen

Ikke sett begrensninger for deg. Lær deg noe nytt. Finn og lær deg 10 nye ord i et annet språk. 

9. Finn noe spennende på TED

Ideas worth spreading – En god kilde til inspirasjon fra andre. Her finner du ideer som du kanskje ikke har tenkt på før. 

10. Vær en frivillig bøssebærer

Finn din frivillig organisasjon og vær en bøssebærer. Når du møter andre mennesker vil lære å kjenne dem, du vil lære måten å kommunisere på. Hele samhandlingen er kort, men du lære mye på den korte tiden. Prøv selv.

Disse kildene vil gi deg en god dose inspirasjon til å ta bedre bilder, som akkurat er formålet med denne fotobloggen. Personlig har jeg vært igjennom alle disse kildene og prøver å opprettholde mange av de. Kanskje derfor er jeg en allsidig fotograf og har vært igjennom de fleste sjangerne gjennom min 14 års karriere. 

Jeg håper at du får et godt utnytte av mine erfaringer og blir enda bedre til å bilder. Les gjerne innlegget om hvordan jeg begynte med foto. 

Del innlegget med en som kan ha nytte av det

Video

Vil du bli mer

SYNLIG

PÅ FACEBOOK?